2019 – året vi fyllde 100!

Välkommen till Sjöstads Elektriska i Vänersborg!

Familjeföretag i Vänersborg firar 100 år

1919 var ett spännande årtal i Vänersborgs historia. Då påbörjades bygget av stora bankpalatset i hörnet Kungsgatan-Edsgatan, Katrinedals kyrkogård började anläggas och Ragnar Sjöstad startade Sjöstads elektriska.

Grundaren Ragnar Sjöstad var äventyrligt lagd och efter studier i Tyskland reste han till Amerika. Kvar i Sverige var emellertid kärleken Clary som han träffat före avresan. Han åkte därför tillbaka till Sverige efter ett år med syftet att locka med Clary till äventyret ”over there”. Men Clary var bestämd, hon ville inte till Amerika. Kärleken segrade.

Ragnar bestämde sig 1936 för att öppna en butik i centrala Vänersborg samtidigt som han utförde elinstallationer. Första lokalen låg på Sundsgatan, där Optiker Liljelood ligger i dag. Förutom elinstallationer och elbutiken drev Ragnar en körskola med lokal på Katrinedalsvägen på Blåsut.

Nya generationer tar över

Sjöstads är ett utpräglat familjeföretag som vandrar från generation till generation. Efter Ragnars bortgång år 1962 fick sonen Olle ta över vid 29 års ålder och drev verksamheten tillsammans med hustrun Inez fram till 1995 då deras fyra barn Lennart, Leif, Lena och Mona tog vid, och det är de som driver rörelsen i dag. Tre barn i nästa generation jobbar också i dag på Sjöstads.

Kan det verkligen fungera att driva affärer när man har så nära släktband?

– Vi får den frågan då och då och mitt enkla svar är att det går alldeles utmärkt, berättar Mona Sjöstad som är yngst i syskonskaran och som jobbat sedan 1982.

– Vi har olika roller i verksamheten. Min syster Lena är ekonomiansvarig, Lennart som är äldst har hand om elinstallationerna, Leif är köksexpert och jag själv är butiksansvarig.

Växte ur lokalerna

– Pappa Olle byggde på Torpa som en av de första efter att Anders Andréen först byggt järnaffären och som fortfarande ligger granne än i dag men i annan regi. Så 1980 slog vi upp portarna här och lämnade centrala staden. Innan det fanns vi på Edsgatan och Drottninggatan men växte ur lokalerna.

– 1973 började vi sälja Electrolux som för övrigt också fyller 100 år i år. Vi säljer också Ballingslövs kök sedan 50 år tillbaka så därför fick vi helt enkelt inte plats. Vi behöll emellertid butikslokalen på Drottninggatan där mamma Inez drev belysningsaffär ända till 1997 då personalen gick i pension. För övrigt så kommer mamma Inez, 84 år, fortfarande och jobbar då och då vilket är roligt.

”Härlig känsla”

– Det är naturligtvis en härlig känsla att vara delaktig i en hundraårig historia. Vi är nu 16 personer som arbetar tillsammans och är ett riktigt gott gäng. En av våra anställda har arbetat 52 år hos oss, helt otroligt.

– Vi fyra syskon börjar ju närma oss pensionsåldern så visst vore det kul om nästa generation av familjen Sjöstad tog över så vi får fira fler jubileum om 10, 20 och 30 år också, avslutar Mona Sjöstad med ett skratt.

Sjöstads Elektriska i Vänersborg

Sjöstads Elektriska är ett företag med anor sedan början av 1900-talet. Vi har med åren utvecklats från en renodlad elinstallationsfirma till ett företag med de tjänster och produkter man förknippar med en Electrolux Home-butik

Kontakt

Svarvargatan 4, Vänersborg
vanersborg@electroluxhome.com
0521-120 00

Vardagar 9.30-18.00 
Lördagar - Stängt